top of page
Sorobon Beach-2.webp

Over Bonaire

Alles wat jij over Bonaire moet weten

Alles over Bonaire

Bonaire is een prachtige tropische bestemming als toerist, er is veel te doen naast het snorkelen en duiken waar het eiland bekend om staat. Het is als eiland een bijzondere gemeente in het Koninkrijk der Nederlanden. Samen met Saba en Sint-Eustatius vallen ze onder de BES-Eilandengroep. Ook is Bonaire onderdeel van de welbekende ABC-eilanden, die Bonaire vormt samen met Curacao en Aruba.

 

Rondom Bonaire vind je prachtige koraalriffen en een enorm levendig zeeleven. Doordat het overal een beschermd gebied is is het koraal nog altijd in een zeer goede staat, mede hierdoor is het een paradijs voor duikers en snorkelaars. Om dit kracht bij te zetten: Zelfs op de kentekenplaten van alle voertuigen staat: Divers Paradise.

 

Naast de prachtige onderwaterwereld en het kristalheldere water is er op het eiland zelf ook veel te beleven! Op Bonaire vind je een heerlijk ontspannen sfeer een rijke cultuur en een mooie wildlife met natuurlijk de roze flamingo's die het op Bonaire er goed kunnen vinden.

​

Op Bonaire wonen 24.000 mensen waarvan de meeste mensen in Kralendijk wonen. De totale oppervlakte van Bonaire bedraagt 288 vierkante kilometer, is ongeveer 38,5 kilometer lang en de breedte van het eiland varieert tussen de 4,8 kilometer en 8 kilometer. 

Over Bonaire

Jouw voorbereiding op je reis naar Bonaire

Misschien heb je jouw vliegtickets al binnen, de accommodatie al geregeld, staat jouw huurauto al te trappelen om jou het eiland te laten zien en ben jij heerlijk aan het voor genieten van het vooruitzicht dat je naar Bonaire gaat, ben je al druk bezig om de mooiste zomeroutfits te scoren of speur je het internet af naar de mooiste plekken op het eiland.

We willen deze vibe natuurlijk niet bederven, maar er zijn wel genoeg zaken die je voor je vakantie geregeld moet hebben. Om te zorgen dat jij niets over het hoofd ziet hebben we de belangrijkste punten voor je uitgeschreven. Deze zaken moet je sowieso hebben geregeld om jouw reis naar het eiland en de tijd dat je op Bonaire bent zo soepel mogelijk te laten verlopen! 

Geldigheid van je paspoort

Waarschijnlijk het allerbelangrijkste om te controleren, de geldigheid van jouw paspoort. Wanneer je naar Bonaire gaat heb je dus een paspoort nodig. Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland, maar dit betekend niet dat je geen paspoort nodig hebt om de reis te maken. Controleer dus op tijd de geldigheidsduur van jouw paspoort en die van je reisgenoten. De geldigheid van jouw paspoort moet tijdens je verblijf op Bonaire de gehele periode dat jij hier verblijft geldig zijn. Is dit niet het geval, regel dan op tijd een nieuw paspoort bij jouw gemeente. En let op, een identiteitskaart voldoet niet als reisdocument voor de vliegreis naar het eiland. Dit komt omdat Bonaire geen onderdeel is van de Europese Unie.

​

Neem dit niet te licht op, je zou absoluut niet de eerste zijn die bij het inchecken voor de vlucht erachter komt dat je helaas niet kunt vertrekken naar Bonaire en jouw vakantie in het water valt.

Visum: Visitor Entry Tax

Sinds 1 juli 2022 is het op Bonaire verplicht om een visum aan te schaffen om toegang te krijgen tot het eiland. Heb je dit visum niet, kom je simpelweg Bonaire niet in. Deze Visitor Entry Tax vervangt de toeristenbelasting die voorheen door de accommodaties in rekening werd gebracht.

Dit is dus niet meer het geval en jij betaald dit rechtstreeks aan de overheid van Bonaire.

​

Wel is er een verschil in prijs, kinderen van 0 tot 2 jaar oud hebben geen visum nodig. Kinderen tussen de 2 en 13 jaar betalen 10 dollar per kind en vanaf 13 jaar betaal je de volle mep, 75 dollar per persoon. Nu lijkt dit een aanslag op jouw vakantiebudget, maar links of rechtsom, dit had je sowieso betaald, alleen had jouw accommodatie dit dus voor jouw verrekend.

​

Het is mogelijk om voor aanvang van jouw vakantie het visum al aan te schaffen. Je kunt dit 14 dagen voor jouw aankomstdata regelen met ofwel een Ideal betaling of een Creditcard betaling. Dit is online te regelen op de website van bonaireisland.com.

Mocht de betaling online niet lukken, je krijgt dan wel een QR code, deze kan je op het vliegveld van Bonaire laten zien en is het mogelijk om hier de betaling te voldoen.

Over Bonaire

Ook is het mogelijk om dit op het vliegveld van Bonaire te regelen, deze kan je ter plaatse afrekenen met een pinpas of creditcard. Het kan dus niet contant worden afgerekend! Zorg er wel voor dat je je pinpas op 'Wereld' of 'Buiten Europa' hebt gezet, anders sta je daar met een betaalpas die het niet doet.
Wanneer je er voor kiest om dit op Bonaire te regelen brengt dit verder geen extra kosten met zich mee. Dus aan jou de keuze hoe je het geregeld wilt hebben.

Stinapa Nature Fee

De "STINAPA Nature Fee" is financiële bijdrage die reizigers die naar Bonaire komen moeten betalen. Dit geld wordt volledig besteed aan het onderhoud en behoud van de natuurparken en educatieve projecten. Dit om onder andere de koraalriffen te beschermen en de leefgebieden van (beschermde) dieren te behouden.

​

Iedereen die gebruik wilt of gaat maken van de natuurparken is vanuit de overheid van Bonaire verplicht om deze Tag aan te schaffen. Dus of je nu wilt gaan duiken, snorkelen, zwemmen of naar het Washington Slagbaai National Park wilt gaan, je zult deze Tag nodig hebben.

Het risico lopen van het niet aanschaffen van een Stinapa Nature Fee is niet aan te raden, de kosten van een boete bedragen 2800 dollar per persoon en je loopt het risico van een maand lang gevangenisstraf.

Ze zijn op Bonaire echt heel zuinig op hun natuur, houdt hier als toerist ook rekening mee!

De kosten voor de Nature Fee:

  • Kinderen t/m 12 jaar: Geen Nature Fee nodig.

  • Ben je 13 jaar of ouder: $40,00 per persoon.

​

Let op, heb je een bezoek aan het Washington Slagbaai National Park op de planning staan? Dan heb je voor kinderen onder de 12 wel een een Nature Fee nodig. Dit is direct het toegangsbewijs voor het park.

​

Je kunt jouw bijdrage aan de natuur van Bonaire online regelen op de website van Stinapa.

Over Bonaire

Regel je reisverzekering vooraf aan je reis

Dit geldt natuurlijk voor iedere reis die je gaat maken, maar zorg dat je een reisverzekering hebt afgesloten voorafgaand aan jouw vakantie naar Bonaire. Controleer hierbij goed of het een reisverzekering met werelddekking is.

 

Het is niet van belang of je een kortlopende reisverzekering afsluit of je een doorlopende reisverzekering hebt. De dekking zal hiervan niet verschillend zijn voor het geval er wat gebeurd tijdens de vakantietrip.

 

Ben je van plan om te gaan windsurfen, kitesurfen of andere (extreme) sporten te gaan beoefenen op Bonaire? Controleer dan goed jouw polisvoorwaarden. Het kan zijn dat deze zijn buitengesloten van eventuele medische kosten.

Medicijnverklaring

Ben jij bekend met het gebruik van medicatie en is dit ook nodig op jouw vakantie op Bonaire? Zorg en dan voor dat je een medicijnverklaring hebt van de medicatie die jij meeneemt naar Bonaire. Deze kan je voorafgaand van jouw vakantie regelen bij jouw apotheek, huisarts of gespecialiseerde arts.

 

Met een medicijnverklaring kan je bij de douane van Bonaire aantonen waarom jij deze medicijnen bij je hebt of in het geval van een ziekenhuisopname of bezoek aan een arts op Bonaire laten zien welke medicatie je gebruikt. Dit kunnen ze dan gebruiken met een eventueel behandelplan.

Jouw bankpas en cash

Aan de voor ons Nederlanders vertrouwde Euro heb je op Bonaire niets. Er is eigenlijk geen bedrijf op het eiland die de Euro accepteert als betaalmiddel. Je kunt op Bonaire betalen met de Amerikaanse Dollar (USD).

Je moet jouw pinpas voordat je vertrekt naar Bonaire op 'Wereld' of 'Buiten Europa' zetten. Dit kan je online regelen via jouw internet bankieren-app of via de website van jouw bank. Op het eiland kan je op veel plekken betalen met jouw pinpas of je kunt contant geld opnemen bij een geldautomaat of ATM.

 

Ons advies, betaal zoveel mogelijk met contant geld, het is en blijft handig op een eiland als Bonaire, je bent dan niet afhankelijk van een digitale transactie. Dit kan je vooraf regelen bij een GWK Travelex op Schiphol of je kunt het tegenwoordig ook online regelen via gwktravelex.nl.

Over Bonaire

Regel een late check-out bij jouw accommodatie

Of je nu rechtstreeks of met een overstap naar Bonaire vliegt. Bijna altijd vlieg je pas s'avonds weer terug naar Nederland. Nu is het normaal dat je bij jouw accommodatie al in de ochtend moet uitchecken. Vaak is het dan een gedoe met koffers of douchen voordat je terug moet vliegen naar Nederland. Vaak kan je bij resorts of hotels tegen betaling een late-checkout regelen. Je behoudt dan je hotelkamer tot een later tijdstip op die dag. Hierdoor kan je je koffer nog even in de kamer laten liggen en jij nog een dag genieten van het strand zonder dat je met je lichaam onder het zand terug het vliegtuig in moet. 

​

Heb je een losse accommodatie gehuurd zoals bijvoorbeeld een vakantiewoning is dit soms wat lastiger en ben je afhankelijk van een eventuele nieuwe toeristen die aankomen met het vliegtuig waarin jij retour gaat naar Nederland. Mocht dit het geval zijn zal een late checkout niet mogelijk zijn. De verhuurder heeft dan te weinig tijd om het huisje volledig schoon te maken. Maar vragen staat vrij en vergeet dit vooral niet te doen. Het liefst al zo vroeg mogelijk tijdens jouw vakantie, dat geeft de verhuurder de tijd om de schoonmaak later te plannen.

Jouw vervoer op Bonaire

Omdat jouw vervoer op Bonaire afhangt van wat jij van plan bent te gaan doen op Bonaire is het belangrijk om het juiste voertuig te kiezen. Ga je bijvoorbeeld duiken, is het handig om voor een pick-up te kiezen om alle duik-accessoires mee te kunnen nemen. Wil jij een tour doen door het Washington Slagbaai National Park moet je rekening houden met minimaal een 4x4 auto.

 

Zorg ervoor, vooral in de hoogseizoenen, zoals de zomervakantie en kerstvakantie dat je tijdig gaat zoeken naar een voertuig dat bij jouw wensen past. Voornamelijk de populaire auto's zoals een pick-up zijn soms al maanden van te voren verhuurt, dit komt omdat het aanbod dan kleiner is dan de vraag die er is vanuit de komende reizigers. Het advies vanuit ons, regel echt ruim op tijd een vervoersmiddel op het eiland. Of het nu een scooter is of de meest luxe uitgevoerde auto, je kunt op Bonaire eigenlijk niet zonder vervoersmiddel.

​

Op Bonaire zijn geen treinen of bussen, dus publiek transport is niet mogelijk. Het is wel mogelijk om een taxi te bellen, deze werken niet met een meter, de prijzen die taxichauffeurs mogen rekenen zijn vastgesteld door de overheid van Bonaire. Zorg er wel voor dat je voor je vertrekt met de taxichauffeur de prijs overlegt, voor de zekerheid, zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.

Een auto huren op Bonaire

Wil jij een huurauto op Bonaire, dan zijn er veel bedrijven die huurauto's aanbieden. De voorwaarden of regels die de autoverhuurders hanteren wisselen per bedrijf. Zorg er dus voor dat je je goed inleest voordat je daadwerkelijk de boeking maakt.

Meest voorkomende voorwaarde of regels voor het huren van een auto:

  • Leeftijd: De minimum leeftijd die wordt gesteld verschilt per bedrijf, regelmatig zien we dat je minimaal 21 jaar moet zijn om een auto te mogen huren, maar er zijn ook bedrijven die een minimale leeftijd van 25 jaar hanteren.

  • Rijbewijs: Dit geld op geheel Bonaire, Je hebt een geldig rijbewijs nodig om überhaupt een auto te mogen huren. Jouw Nederlandse rijbewijs is geldig op Bonaire, je hebt dus geen internationaal rijbewijs nodig.

  • Verzekering: Alle verhuurders bieden een verzekering aan, ons advies, mocht het vanuit de verhuurder niet verplicht zijn om een verzekering af te nemen, doe dit wel. De wegen op Bonaire zijn niet zoals je in Nederland gewend bent. De kans op bijvoorbeeld een lekke band is relatief groot.

  • Borgsom: Houdt er rekening mee dat bijna alle verhuurders een borgsom hanteren voor eventueel gereden schade. Ze blokkeren een bepaald bedrag op jouw creditcard. Dus zorg ervoor dat er voldoende ruimte beschikbaar is op jouw kaart.

  • Brandstofbeleid: Controleer altijd wat voor beleid de autoverhuurder hanteert wat betreft het verbruikte brandstof. Vaak is het een Vol = Vol beleid. Je levert de auto weer in met een volle tank. Is dit niet het geval betaal je een bedrag voor het aftanken van je auto. Deze wordt dan ingehouden van je borg.

Over Bonaire

Natuurlijk hebben wij ook onze favoriete verhuurders op Bonaire, hierover hebben we een aparte blog geschreven. Wij vinden dat ze de beste voorwaarden hanteren, een laagste prijsgarantie afgeven, of de verzekering helemaal dichttimmeren, waardoor jij zo zorgeloos mogelijk kunt genieten van het huren van een auto.

Meer weten over het huren van een auto op Bonaire?
Hier lees je alle details >>

Huur een scooter met korting op Bonaire

Een goed en duurzaam alternatief voor het huren van een auto is om Bonaire te gaan ontdekken met een scooter. Het geeft je een vrijheidsgevoel die een auto je niet kan geven.

Over Bonaire

Geheel Bonaire is goed te berijden met een scooter, het enige waar je echt niet komt is het Washington Slagbaai National Park, hier zijn scooter verboden.

Een andere belemmering is dat je in een auto meer vervoert krijgt, dus even boodschappen doen of je strandstoeltjes meenemen vanaf jouw accommodatie kan lastiger zijn. Houdt dus wel rekening mee wanneer je voor een scooter kiest.

​

Verder dan deze belemmering kennen wij alleen maar voordelen, je kunt de scooter over kwijt, je bent niet op zoek naar een parkeerplaats. Zoals gezegd, de afstanden op Bonaire zijn zeer goed te overbruggen met een scooter en de keuze voor een scooter is ook nog eens een duurzame keuze.

Nu mogen wij dankzij een samenwerking met Scooters Bonaire jou een korting aanbieden van 10% over de volledige huurperiode. Houdt je mooi een bedrag over om een paar keer uit eten te kunnen gaan!

Het eiland ontdekken per fiets

In basis is Bonaire geen fietsland, maar natuurlijk is het wel mogelijk om Bonaire te verkennen per fiets. De wegen liggen er niet zo mooi bij als dat je in Nederland gewend bent en een fietspad kennen ze niet op Bonaire. Dus ben jij een fanatieke fietser en ben je van plan om een roadtrip te maken op een fiets, kijk goed om je heen en let goed op!

 

Houdt er rekening mee dat over het algemeen de lokale bewoners op het eiland niet gewend zijn aan fietsers op de weg, we willen je zeker niet afschrikken, maar houdt dit wel in je achterhoofd wanneer je een prachtige fietstocht maakt over Bonaire.

 

En nog een advies vanuit onze kant, zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt wanneer je gaat fietsen, het is echt een ander klimaat dan in Nederland, je verliest snel veel vocht, dit moet je echt blijven aanvullen!

Over Bonaire

Huur fietsen op Bonaire met 10% korting!
Hier vind je jouw korting >>

Mountainbiken op Bonaire

Het landschap van Bonaire is perfect voor een prachtige mountainbike trail. Of je nu een beginner bent of een gevorderde mountainbiker, er zijn voor iedereen voldoende mogelijkheden op Bonaire! Houdt onderweg de blauwe stenen in de gaten, deze geven de routes aan.

Kunuku Trail

We beginnen met een mooie mountainbike route die iedereen kan fietsen. Je start de route met jouw mountainbike vanuit Kralendijk over brede gravelwegen door de binnenlandse wegen van Bonaire. Nadat je een een heel stuk bent afgedaald kom je op een geasfalteerde weg waar de kans groot is dat je onderweg flamingo's kunt spotten. Vervolgens kom je op een Single Trail waar je heerlijk aan het draaien en keren bent en pak je de nodige hoogtemeters mee. Vervolgens ga je over mooie glooiende gravelwegen en zo hier en daar een pittige klimmetje en een mooie afdaling richting het einde van de route.

Northern Trail

Een hele mooie mountainbike route die je over 3 pittige klimmetjes brengt. Tussen deze 3 klimmetjes is er meer dan genoeg tijd om te kunnen herstellen en genieten van de natuur om je heen. Je kunt de route met de fiets goed bereiken vanuit Kralendijk Na de start van de route volgt er na 5 kilometer een pittige klim van ongeveer 2,5 kilometer. Dit is direct het hoogste punt van de route. De klim start op een mooie geasfalteerde weg maar om boven te komen zal je over mooie offroad wegen moeten fietsen. Na deze klim volgen er nog 2 pittige klimmetjes over gravelwegen. De laatste van de 2 klimmetjes brengt je over de steilste geasfalteerde klim van Bonaire voordat je weer terugfiets naar Kralendijk. 

Duo Extreme 55 Kilometer

De korte veriant van de Duo Extreme. Duo Extreme is een jaarlijks mountainbike event op Bonaire. Je begint deze route bij Eden Beach, wat makkelijk te bereiken is vanuit het centrum van Kralendijk. Je zou de route dus al kunnen starten vanuit Kralendijk, want daar loopt deze route dwars doorheen. Je fietst vervolgens paralel aan het vliegveld van Bonaire, waar na 20 kilometer het zwaarste punt van deze route. Hier vind je in totaal drie beklimmingen. Na deze beklimmingen hoef je eigenlijk alleen nog maar af te dalen terug naar het start en eindpunt Eden Beach.

Nu is niets onmogelijk maar het natuurlijk best ingewikkeld en prijzig om je eigen mountainbike mee te nemen naar Bonaire. Gelukkig zijn er op Bonaire genoeg mogelijkheden om heerlijk jouw rondjes op de mountainbike te kunnen doen. Regel je jouw mountainbike via ons, krijg je ook nog 10% korting op de huur van fiets. Een goede reden om meerdere dagen de mountainbike te pakken en jezelf uit te dagen in de toch wel zware omstandigheden op Bonaire!

​

Wist je dat ze op Bonaire ook elektrische mountainbikes verhuren?

Huur een mountainbike op Bonaire met 10% korting!
Pak hier jouw korting >>

Over Bonaire

Duurzaamheid op Bonaire

De afgelopen jaren hebben we ons natuurlijk niet heel druk gemaakt over het milieu en het behoud hiervan. Dit is de laatste jaren echt enorm gegroeid en gelukkig zijn veel landen druk bezig om hier stappen in te zetten. We kunnen natuurlijk simpelweg niet zeggen dat een vlucht naar Bonaire duurzaam is, en dit zal het voorlopig ook nog niet zijn. Wel zijn er op Bonaire genoeg mogelijkheden om jouw vakantie duurzaam in te richten. 

​

Wist je dat op Bonaire 75% van alle energie duurzaam wordt opgewekt?

Kwetsbaar Bonaire

Bonaire is op zichzelf een kwetsbaar eiland, door de kleine oppervlakte van Bonaire zijn de aantallen dieren en planten niet bijzonder groot, omdat deze aantallen niet groot zijn ligt het uitsterven van plant en diersoorten op Bonaire groter dan wanneer het een groot eiland betreft. Daarnaast is Bonaire de laatste jaren enorm gegroeid in toerisme en dat heeft natuurlijk ook de nodige consequenties. 

​

De kwetsbare koralen rondom Bonaire worden gelukkig beschermd en onderhouden door het Bonaire Marine Park, maar ook rondom Bonaire zijn de koralen beschadigd geraakt door de opwarming van de aarde (verbleking van het koraal), mensen die met hun handen en voeten niet van het koraal kunnen afblijven en door de orkanen die langs Bonaire razen. Voornamelijk de orkaan Omar heeft het koraalrif rondom Bonaire flink beschadigd. Ondanks dat het al meer dan 15 jaar geleden is, is het koraal nog niet hiervan hersteld.

​

Daarom is het en blijft het echt belangrijk om met respect om te gaan met de natuur in en rondom Bonaire.​

Over Bonaire

Eco toerisme op Bonaire

Omdat Bonaire niet bekend staat om zijn vele zandstranden zijn er ook veel toeristen die naar Bonaire komen om de natuur op en rondom Bonaire te bewonderen. Dit helpt met de bescherming van de natuur op Bonaire. Omdat veel toeristen de natuurlijke schoonheid op het eiland waarderen wordt er minder schade aangebracht aan bijvoorbeeld de koraalriffen die Bonaire rijk is. Dit soort toerisme is natuurlijk te danken aan de vele vissoorten die je onderwater vind en alle moeite die de overheid stopt in het behoud en bescherming van de natuur.

Blue Destination

Bonaire is niet alleen het eiland met het best bewaarde koraal in het Caribisch Gebied, het is ook een erkend als Blue Destination. Dit betekent dat Bonaire word erkent voor zijn inzet voor het behoud van het zeeleven en zorgt draagt voor de bescherming hiervan. Om je hiervan een voorbeeld te geven, zo goed als al het water rondom Bonaire is beschermd gebied en iedere reiziger moet verplicht zijn steentje bijdragen om dit te kunnen blijven onderhouden en beschermen. Dankzij de inspanningen van het National Marine Park is Bonaire een voorbeeld voor andere Caribische landen en laat het zien dat het ook in deze tijd nog mogelijk is om de oceanen te beschermen.

Over Bonaire

Drinkwater op Bonaire

Het kraanwater op Bonaire is voor een zeer hoge kwaliteit. Er zijn geen enkele gezondheidsrisico's wanneer je het water vanuit de kraan drinkt. De smaak van het Bonairiaanse water is geheel neutraal, geen rare chloor smaken of andere smaken die afschrikken. Het is dus in basis niet nodig om naar een supermarkt te gaan om plastic flessen te komen tijdens jouw verblijf op het eiland. Wel is het natuurlijk handig om aan het begin van je vakantie wat flessen water in te slaan zodat je ze opnieuw kunt vullen wanneer je een dagje naar het strand gaat, of een dag heerlijk gaat snorkelen.

​

Je ziet ook dat meerdere accommodaties geen plastic flessen meer aanbieden aan hun gasten, maar alles wordt geschonken vanuit karaffen, of ze zorgen dat je de karaffen in je koelkast kunt zetten.

​

Aan het eind van je vakantie kan je de plastic flessen gewoon weer inleveren, zo belast je het milieu op Bonaire zo min mogelijk!

Er is een prachtig initiatief op Bonaire: The Blue Bottle, je schaft dan eenmalig een drinkfles aan, deze kan je gratis op vele plekken op het eiland vullen. Ze hebben een gastblog geschreven op deze website, lees hier de volledig blog >>

Over Bonaire

Elektriciteit op Bonaire

De elektriciteit voorziening is van een goed niveau, de stroom wil echt wel eens uitvallen, maar dat gebeurt niet vaak. De voltage die op Bonaire wordt gebruikt is 110-120 volt. En het is verstandig om een reisstekker mee te nemen wanneer je naar Bonaire gaat, wanneer je jouw telefoon of ander apparaat wilt opladen of gebruiken. Het komt vaak voor dat je een stopcontact treft vanuit de Verenigde Staten. Kijk dus even goed op jouw reisstekker of deze de mogelijkheid heeft om op deze stopcontacten in te pluggen.

Internet voorziening op Bonaire

Vroeger was het zo dat je op Bonaire alleen internet kon krijgen bij de internetcafés die het eiland rijk was. Gelukkig ligt deze tijd achter ons en kan je de familie jaloers maken met de mooiste foto's, want zowel de mobiele dekking als het aantal Wi-Fi punten zijn gigantisch verbeterd. 

​

Houd er wel rekening mee dat wanneer jij jouw mobiele internet-bundel aanzet je een vermogen kwijt bent aan jouw telefoonprovider. Bonaire mag dan een Nederlandse gemeente zijn, het verkeer, zowel bellen als internetten valt buiten de bundels die de telefoonmaatschappijen in Nederland aanbieden.

Mocht je echt bereikbaar moeten zijn wanneer je bijvoorbeeld op het strand ligt. Bekijk dan de mogelijkheden tot een maandbundel voor internetten buiten Europa. Anders is het simpelweg niet te betalen en kan je beter een WiFi-punt opzoeken.

​

Op Bonaire zijn er heel veel plekken waar je gratis gebruik kunt maken van een Wi-Fi verbinding, denk hierbij aan beachbars, restaurants, hotels of natuurlijk in je eigen accommodatie.

​

Over Bonaire

Kaart en ligging van Bonaire

Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland en dat maakt Bonaire een Nederlands eiland. Je vind het eiland in de Caribische Zee, en het is onderdeel van de Kleine Antillen. Wanneer je de kaart erbij pakt vind je het Bonaire vlak voor de kust van Venezuela.

 

Het totale landoppervlakte van Bonaire is 288 vierkante kilometer en is 38,5 kilometer lang en de breedte varieert tussen de 4 en 8 kilometer. Op deze 288km2 wonen iets meer dan 24.000 inwoners. De meeste van de inwoners van Bonaire wonen in Kralendijk, de hoofdstad van het eiland.

​

De naam van Kralendijk is ontstaan door een verbastering van de naam Koralendijk, dit is in de loop van de jaren veranderd in Kralendijk. In Kralendijk vind je prachtig gekleurde huisjes en er hangt een ontspannen en gezellige sfeer in de stad. 

​

Naast Kralendijk is er nog één stad op Bonaire, Rincon. De vroegere hoofdstad van het eiland in de tijd dat Bonaire nog onder Spanje viel. Deze stad in kleiner en minder bruisend dan de hoofdstad, maar je vind er nog het echte oude Bonaire.

Waar ligt Bonaire dichtbij

Van de ABC-eilanden is Bonaire het meest oostelijke gelegen. Ondanks het feit dat het de ABC-eilanden heet liggen zit niet in deze volgorde in de Caribische Zee. Wanneer je de kaart erbij pakt zal je zien dat je van links naar rechts eerst Aruba treft, vervolgens Curaçao en als laatst Bonaire.

​

De afstand tussen Curaçao en Bonaire: 80 kilometer.
De afstand tussen Aruba en Bonaire: 189 kilometer.

 

Ten zuiden van Bonaire vind je het vasteland van Venezuela. De afstand tussen deze twee landen bedraagt ongeveer 70 kilometer. Dit is ook de reden dat er veel verse etenswaren worden geïmporteerd vanuit Venezuela.  

Waar ligt het vliegveld van Bonaire

Bonaire International Airport ofwel Flamingo Airport, het vliegveld van Bonaire ligt in Kralendijk. Het vliegveld bevind zich aan de zuidkant van de stad Kralendijk, de afstand vanaf het vliegveld naar Kralendijk is te verwaarlozen. Je rijdt eigenlijk vanaf het vliegveld direct Kralendijk binnen. Dit is voor jou als toerist een zeer centraal gelegen plek.

 

Op het vliegveld kan je gemakkelijk met een taxi of huurauto naar jouw accommodatie, je bent, waar je ook verblijft op Bonaire, niet lang onderweg naar de eindbestemming van jouw reis. Het grote voordeel van een vakantie op een klein eiland.

 

De enige plek waar je op Bonaire betaald moet parkeren vind je ook bij het vliegveld. De rest van het eiland is vrij van betaald parkeren.

De vliegtijd naar Bonaire

Wanneer je vanaf Nederland naar Bonaire vliegt vertrek je altijd vanaf Amsterdam Schiphol Airport. Heb je een directe vlucht geboekt, ben je met ongeveer 10 uur vliegen op Bonaire en overbrug je tijdens deze 10 uur durende vlucht maar liefst 7815 kilometer.

 

Het is ook mogelijk dat je een tussenlanding hebt, dan wordt de vluchtduur verlengt met ongeveer 2 uur. In deze tijd zullen er passagiers uitstappen en nieuwe passagiers aan boord gaan. Tussenlanding gebeuren regelmatig op Aruba, Curaçao of op Punta Cana (Dominicaanse Republiek).

​

Vaak is de terugvlucht korter dan de heenvlucht, met een directe vlucht kan je al met 8 uur en 15 minuten terug zijn in Amsterdam. Dit komt doordat de wind vaak gunstig staat en je de wind mee hebt op de terugweg.

Over Bonaire

Een Jetlag na jouw vlucht naar Bonaire of terug naar Nederland

Wanneer je de reis maakt van Nederland naar Bonaire, of van Bonaire naar Nederland ga je met zekerheid tegen een jetlag aanlopen. Dit komt omdat jou biologische klok zich moet aanpassen aan de veranderende tijd tussen de twee landen.

 

Wanneer jij aankomt op Bonaire is het, afhankelijk van de winter of zomertijd, 5 of 6 uur vroeger dan dat jouw lichaam denkt dat het is. Het gevaar met betrekking tot een jetlag is dat jij vermoeid van de vlucht in combinatie van jou biologische klok vroeg op je bed gaat liggen met als gevolg dat je midden in de nacht naar het plafond ligt te turen.

​

Vaak is deze tijdsaanpassing makkelijker dan de terugvlucht naar Nederland. Een jetlag goed op te vangen door zo lang mogelijk wakker te blijven en proberen op je normale bedtijd, zoals je in Nederland gewend bent te gaan slapen.

 

Ons advies: zodra je in Nederland in het vliegtuig stapt, zet direct al je klokjes op de lokale tijd van Bonaire. Dan begin je direct aan jouw nieuwe tijdelijke ritme en begin je vast te wennen aan de andere tijd,

Over Bonaire

Vlieg je van Bonaire naar Nederland is een jetlag vaak heftiger dan de heenvlucht. Dat komt onder andere doordat de terugvlucht een nachtvlucht is. Je stapt, Bonaire tijd, in de avond het vliegtuig in terwijl het in Nederland dan al midden in de nacht is. Het zou dus ideaal zijn om zo snel mogelijk te gaan slapen om het tijdsverschil zo klein mogelijk te houden. Je kunt eventueel gebruik maken van Melatonine om in slaap te kunnen vallen.

 

Na de vlucht komt de grootste uitdaging. Je landt in Nederland aan het eind van de ochtend en zal dus wakker moeten blijven tot een uur of 22:00 s'avonds. Zelfs een powernap moet je absoluut niet doen. Dit zorgt ervoor dat jou lichaam langer in het oude ritme blijft en het herstel van de jetlag soms wel dagen aanhoudt. 

​

Om het effect van een jetlag te beperken kan je de dag na jouw vlucht zo snel mogelijk een dagelijks ritme oppakken. Begin je dag dus zoals je hem altijd start en zorg dat je de dag goed gevuld hebt met activiteiten, bezigheden, familiebezoek of wat je ook maar kunt verzinnen en ga op je normale bedtijd weer naar bed. Dit helpt om zo snel mogelijk van de jetlag af te komen.

Vliegen van Curacao naar Bonaire

Wanneer je hebt besloten om richting het Caribisch Gebied te willen gaan voor jouw vakantie, waarom dan niet direct twee eilanden combineren? Het is mogelijk om 2 losse tickets te boeken. Je vliegt dan bijvoorbeeld van Amsterdam naar Curaçao en vanaf Bonaire terug naar Amsterdam. Het gevolg hiervan is natuurlijk wel dat je een losse vliegticket moet boeken om van Curaçao naar Bonaire te vliegen. Dit is namelijk niet in een boeking te regelen.

Er zijn lokale betrouwbare vliegmaatschappijen die jou van Curaçao naar Bonaire kunnen brengen. Verwacht geen grote Boeing, maar kleine propeller vliegtuigen. De landschappen die je vanuit het vliegtuig kunt zien zijn echt geweldig en wat vinden wij de twee eilanden vanaf boven toch prachtig om te zien!

 

Houd er wel rekening mee dat wanneer jij je koffers aan het pakken bent, je rekening moet houden met een maximaal aantal kilo's dat je mag vervoeren met deze kleinere vliegmaatschappijen. Die 23 kilogram aan gewicht gaat niet mee mogen in deze kleinere vliegtuigjes. 

Vind hier de goedkoopste vliegtickets
van Curaçao naar Bonaire >>

Het Tijdsverschil tussen Nederland en Bonaire

We hebben het hierboven al even benoemd, maar wanneer je vanuit Nederland richting Bonaire reist krijg je te maken met een tijdsverschil. Het verschil in tijd wisselt wel omdat er in Nederland sprake is van een zomertijd en een wintertijd. Dit verschil kennen ze op Bonaire niet.

Tussen de laatste zondag van maart en de laatste zondag van oktober is het tijdsverschil 6 uur, dit is de zomertijd in Nederland.

 

Tussen de laatste zondag van oktober en de laatste zondag van maart is het tijdsverschil 5 uur, de wintertijd in Nederland.

Over Bonaire

Douane

Het kan best verwarrend zijn, de douane regels, wat mag je nu wel meenemen en wat mag niet mee naar Bonaire. Ondanks dat Bonaire bij Nederland behoord gelden dezelfde regels als wanneer je naar een ander land zou vliegen buiten Europa.


Wat je wel mag invoeren wanneer je aankomt op Bonaire?

  • 8 liter bier

  • 10.000 dollar contant (of andere valuta met maximaal dezelfde waarde)

  • 25 sigaren

  • 200 sigaretten

  • 2 liter wijn

  • 1 liter sterke drank

​

Zijn er medicijnen die je mee moet nemen naar Bonaire, zorg dan op voorhand dat je een doktersverklaring of medicijnpaspoort meeneemt vanuit Nederland. Deze zijn gratis op te vragen bij jouw apotheek. Dit document zal door de douane worden gecontroleerd en kan jij bewijzen dat je het nodig hebt voor je gezondheid zullen er geen problemen zijn om deze medicatie bij je te houden.

Zit jouw vakantie op Bonaire erop en ben je druk met het inpakken van jouw koffer? Controleer dan even goed al je zakken en tassen. Gevonden, opgeraapt of gekocht koraal is ten strengste verboden om mee te nemen vanaf Bonaire. Hier staan echt hoge boetes op.
Houdt ook rekening met souvenirs waar eventueel koraal of schelpen in zijn verwerkt.

Als je naar Nederland terugvliegt is het ten strengste verboden om schelpen of stukken koraal mee te nemen. Dat geldt ook voor souvenirs waar schelpen en/of stukken koraal in verwerkt zit. Het maakt niet uit of de koraal of schelpen uit de zee komen, van het strand opgeraapt zijn of in een winkel gekocht zijn.

Over Bonaire

Ons advies, neem niet te veel mee, koop het lokaal of zorg dat je je documentatie hebt geregeld. Wil je wel iets meenemen, blijf dan binnen de marges en neem het risico niet op gedoe bij de douane. Het is het niet waard om zo je vakantie te beginnen of te eindigen.

Drugs op Bonaire

Op Bonaire is er geen gedoogbeleid wanneer het op drugs aankomt. De regels zijn simpel:

  • Gebruik geen drugs

  • Handel niet in drugs

  • Neem geen drugs mee naar Bonaire

  • Bezit geen drugs


Wat ons betreft is hier geen speld tussen te krijgen en houdt je eraan. Vaak staan er drugshonden om alles langs te gaan om te voorkomen dat er drugs wordt ingevoerd. Dit geldt zowel voor Bonaire als voor Nederland.

Over Bonaire

Reisadvies Bonaire

Het reisadvies voor Bonaire is groen. Dit betekent dat Bonaire veilig is om naartoe te reizen. De veiligheidssituatie is vergelijkbaar met Nederland en er zijn geen bijzondere zaken waar je als reiziger rekening mee dient te houden.

​

Criminaliteit:

Op Bonaire komt kleine criminaliteit voor op Bonaire, dit is vergelijkbaar als in Nederland.
 

Neem voor jouw eigen veiligheid voorzorgsmaatregelen:

  • Blijf altijd alert en zorg dat je geen makkelijk slachtoffer bent.

  • Neem jouw waardevolle spullen mee vanuit je vakantieadres of vanuit jouw huurauto of ander transportmiddel.

  • Let goed op jouw geld en andere bezittingen.

  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op een onopvallende manier bij je. Loop er niet mee te koop.

  • Let extra op je persoonlijke spullen wanneer je op plekken bent waar het drukker is.

  • Bewaar je paspoort, vliegticket en geld dat je niet direct nodig heeft op een veilige plek, zoals een kluisje op jouw vakantieadres.

  • Zorg er altijd voor dat je een kopie van je paspoort hebt.

​

Controleer de laatste stand van zaken via de website van de Rijksoverheid.

Over Bonaire

De veiligheid op Bonaire

Bonaire is een veilig eiland. Zeker voor Caribische begrippen, want dan behoort Bonaire tot de meest veilige bestemmingen binnen het Caribisch gebied. Ernstige misdaden komen hier eigenlijk niet voor en wie een beetje oplettend is die zal niet zo snel te maken krijgen met diefstal.

 

Het grootste risico is het achterlaten van waardevolle spullen op stranden en in auto’s. Pas vooral goed op als je gaat duiken of snorkelen. Dieven slaan graag toe in auto’s van mensen die actief in het water bezig zijn. Het beste laat je helemaal niets van enige waarde achter in de auto en sluit je hem niet af. Dat voorkomt dat je autoruit onnodig ingetikt wordt.

 

De natuur is misschien wel je grootste vijand op Bonaire. Onderschat de zeestroming niet als je gaat zwemmen of snorkelen. Pas op aan de noordkust en oostkust van het eiland waar stukken rots af kunnen breken aan de ruige kust en waar de golven hard in kunnen beuken op de kust.

De kosten die Bonaire met zich meebrengt

Wanneer je op vakantie wilt naar Bonaire is het om een idee te hebben van de kosten die nodig zijn om je dagen op het eiland door te komen. Nu zijn er natuurlijk grote kostenposten en kosten waar je meer invloed op hebt. We hebben de belangrijkste punten voor je opgesomd.
 

Vliegtickets: Een van de onderdelen van jouw vakantie die het meest pijn doet in de portemonnee zijn de vliegtickets. De prijs van vliegtickets kan sterk verschillen, dit is afhankelijk van de periode dat je op vakantie wilt gaan en het moment dat je boekt. Over het algemeen geldt: Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de vliegtickets.
 

Accommodatie: Op Bonaire vind je vakantieadressen die bij elke portemonnee past. Je hebt goedkopere appartementen maar ook dure luxe resorts van alle gemakken voorzien. Bedenk dus goed wat er voor jou van belang is op vakantie en stel een maximale nachtprijs voor jezelf. Dit helpt je om binnen je budget te blijven.
 

Maaltijden: Je kunt natuurlijk elk moment van de dag uiteten op Bonaire en jezelf helemaal verliezen aan de heerlijke cocktails op het eiland. Een andere optie is om hier een mooie balans in te vinden en te kiezen om een keer thuis te koken, wanneer de faciliteiten van jouw accommodatie dit toelaat. Je kunt ook kiezen voor de meest luxe restaurants of bij een meer simpel restaurant gaan eten. Wat je eet en drinkt tijdens je vakantie is totaal in je eigen handen, je kunt hier veel geld aan kwijt zijn, maar dat hoeft zeker niet.


Transport: Op Bonaire zit je vast aan een transportmiddel, maar ook hierin zijn vele verschillende opties. Huur jij tijdens jouw verblijf een scooter, is dit goedkoper dan dat je een grote pick-up huurt om je te verplaatsen op het eiland. Vergelijk de prijzen en maak een keuze die binnen jouw budget past.


Activiteiten: Op het eiland vind je vele activiteiten, zoals duiken, snorkelen, landzeilen, windsurfen of wandelen . De kosten van deze activiteiten verschillen enorm, dus zoek een activiteit die jou leuk lijkt en bekijk rustig de kosten voordat je vast zit aan kosten die je eigenlijk niet kunt missen.

Om helemaal in de details te duiken wat de kosten zijn waar je rekening mee moet houden op Bonaire hebben we een aparte blog geschreven waar we alles voor je hebben uitgezocht.

Boodschappen doen op Bonaire

Voor jouw dagelijkse boodschappen zijn er meerdere mogelijkheden op Bonaire. Er zijn ruim voldoende supermarkten waar jij jouw producten kunt kopen. kun je bij meerdere supermarkten terecht, die vooral in Kralendijk te vinden zijn. 


Als Nederlander zal je op Bonaire eigenlijk niets te kort komen, grotendeels het gehele assortiment die je op Bonaire vind, vind je ook in Nederland in de supermarkt. Een groot deel van het assortiment die je in de supermarkten vind worden geïmporteerd vanuit Nederland. Dus wil jij jouw eigen merk pindakaas, chocomel, wijn of een pak hagelslag, het is op Bonaire te verkrijgen. Houdt er wel rekening mee dat de kosten voor een boodschappentas vol met boodschappen een stuk hoger ligt dan in Nederland. Zoals gezegd moet alles worden geïmporteerd, en dit brengt de nodige kosten met zich mee. 

Over Bonaire
Over Bonaire

gezondheid op Bonaire

Hier kunnen we duidelijk over zijn, de gezondheidszorg op Bonaire is uitstekend. De artsen op Bonaire zijn van eenzelfde kwaliteit als dat je ze kent in Nederland. Ook is er op Bonaire een ziekenhuis. Het Hospitaal San Francisco. Naast verschillende specialistische zorg heeft het ziekenhuis ook een spoedeisende hulp, uitstekende mogelijkheden om te kunnen opereren en een recompressiekamer voor het geval een duiker met decompressie boven water komt.

 

Wanneer je afreist naar Bonaire zijn er verder geen verplichte inentingen nodig. Er is één uitzondering op deze regel, ben jij de week voor jouw aankomst op Bonaire in een land geweest waar de Gele koorts heerst heb je een vaccinatie nodig tegen deze Gele koorts. Dit moet je kunnen laten zijn wanneer je aankomt op Bonaire.

Het grootste gevaar op Bonaire is de kracht van de zon. Dit wordt door de toeristen die op Bonaire komen vaker onderschat dan dat men zich goed beschermd. Omdat Bonaire vlakbij de evenaar ligt staat de zon dichterbij de aarde dan dat je gewend bent in Nederland. Je verbrand daardoor heel snel op Bonaire en moet je je hier echt tegen beschermen. Smeer je liever een keer teveel in dan net die ene keer te weinig, het is zonde dat je na de eerste paar dagen op Bonaire je niet meer in de zon kunt komen omdat je zo rood bent als een kreeft.

Over Bonaire

Vergeet ook niet tijdens het snorkelen een t-shirt aan te trekken, dit wordt vaak vergeten wanneer je heerlijk in het water ligt. Maar je rug ligt boven het water en de zon doet extra zijn best wanneer jij je in het water begeeft. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
De gezondheidsrisico's zoals je ze kent in Nederland kan je ook op Bonaire verwachten, de uitzondering hierop zijn eventuele virussen die muggen kunnen overdragen. Vergeet dus geen DEET mee te nemen wanneer je naar Bonaire op vakantie gaat.

​

Pas je wel op wanneer je aan het zwemmen of snorkelen bent voor een mogelijke sterke stroming? Deze kan op sommige plekken gevaarlijk sterk zijn. Zwem niet te ver uit de kust, hiermee houd je altijd de mogelijkheid om terug te kunnen zwemmen naar de kant.

Muggen op Bonaire

Op Bonaire komen muggen in grotere getalen voor dan dat je in Nederland gewend bent. De kans dat jij niet geprikt gaat worden op het eiland is wel uit te sluiten. Gedurende het hele jaar zijn de muggen aanwezig en zodra er even wat regen valt zal de hoeveelheid muggen snel toenemen.

Over Bonaire

De normale muggen zijn vooral actief zodra de zonsondergang is geweest, neem dus bedekkende kleding mee voor de avonduren en sla voldoende DEET of Soffel in wanneer je naar Bonaire gaat. Dit zorgt ervoor dat je de meeste muggen van je af houdt.

Tijdens de uren overdag is er een ander soort mug actief op Bonaire, de Aziatische tijgermug. Helaas is deze mug ondertussen over ongeveer het gehele Caribische gebied verspreid en is dus ook op Bonaire te vinden. Naast dat de tijgermug vervelend is kan hij ook knokkelkoorts overbrengen. Normaal gesproken is deze ziekte niet dodelijk, maar goed ziek word je er wel van. Om te voorkomen dat de tijgermug jou prikt, zorg ook overdag dat je je insmeert met DEET of Soffel. Heb je je net ingesmeerd met zonnebrand? Wacht dan even tot de zonnebrand echt helemaal is ingetrokken, anders loopt het anti-muggenmiddel zo van je af.

Over Bonaire

De Feiten over Bonaire

Wij hebben voor jou de feiten over Bonaire verzameld!

Aantal inwoners van Bonaire:

Afstand vanaf Nederland:

Bijnaam:

Continent:

Grootte van Bonaire:

Aangrenzende Zee:

Reistijd per vliegtuig:
Hoogste punt van Bonaire:

Munteenheid:

Officiële taal:

Nationale Feestdag:
Vliegveld:

Volkslied:

Gemiddelde temperatuur:
Gemiddelde zeetemperatuur:
Zonlicht per dag:

Regen per jaar:

Luchtvochtigheid:

24.090 (2023)

7815 kilometer

Divers Paradise en Flamingo Eiland

Noord-Amerika

288km2

Caribische Zee

Gemiddeld 10 uur

Brandaris, 241 meter hoog

Amerikaanse Dollar

Nederlands / Papiamento

6 september, Dag van de Vrijheid

Flamingo Airport, Bonaire International Airport

Tera di Solo y Suave Biento

27,8 graden gemiddeld per jaar

26,7 graden gemiddeld per jaar

12 uur zon per dag

55 centimeter regen per jaar

76%

De telefoonnummers bij Calamiteiten

Mocht er sprake zijn van een alarmerende situatie is het algemene alarmnummer op Bonaire 911. Dit nummer kan je, ondanks dat je in het buitenland bent gratis bellen, hier zijn geen kosten aan verbonden. Mocht je in paniek toch automatisch 112 bellen, geen zorgen, het is zo geregeld dat je automatisch wordt doorverbonden met 911.

Is er sprake van brand of een andere reden dat er met spoed Brandweer moet komen kan je de brandweer ook rechtstreeks bellen op 919. Houdt er wel rekening mee dat ondanks dat Bonaire geen groot eiland is het de aanrijtijd langer is dan je in Nederland gewend bent. Er zijn op heel Bonaire twee brandweerkazernes. Er is één brandweerkazerne bij het vliegveld en de andere vind je in Rincon.

Heb je acuut hulpverlening en een ambulance nodig, kan je ze naast 911 ook direct bellen op het telefoonnummer 912.

Ben je heerlijk aan het genieten op jouw gehuurde boot en kom je onverhoopt in de problemen op zee, de kustwacht is te bereiken op 913 of je kunt ze bereiken met een marifoon op kanaal 16.

 

Over Bonaire

De cultuur en geschiedenis van Bonaire

De officiële taal op Bonaire is Nederlands, maar onderling spreekt de lokale bevolking meestal Papiamentu, Papiamentu is de moedertaal van Bonaire en deze taal kom je ook tegen in een andere variant op Curacao en Aruba. Papiamentu is een verzamelbak van Spaans-Nederlands-Engels-Caribisch Indiaans. De kans dat jij Papiamentu spreekt is niet heel groot, maar in het Nederlands verstaat iedereen je op Bonaire!

​

Door terug te gaan in de tijd en te kijken naar de geschiedenis van Bonaire begrijp je waar deze mengelmoes van talen is ontstaan. Voordat Bonaire door de Europese landen werd ontdekt woonden een Venezolaanse stam op Bonaire: de Caiquetios. Ze waren een tak van de inheemse stam Arawak uit Venezuela. Venezuela bevind zicht op ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Bonaire. Nu vind je nog steeds de archeologische resten van die tijd. Er zijn meerdere rotsschilderingen, symbolen en afbeeldingen die stammen uit de tijd van de eerste bewoners op Bonaire.

Over Bonaire

Toen de Spanjaarden Bonaire in 1499 ontdekten werden de Caiquetios gedeporteerd. Wel hielden de Spanjaarden vast aan de naam die de stam aan het eiland had gegeven "Boynay". De Spanjaarden vonden dat Rincon strategisch de beste plaats was om zich te wapenen tegen de piraten die Bonaire aan vielen. 

 

Vanaf het jaar 1633 kwamen de Nederlanders om de macht op Bonaire over te nemen en niet lang daarna werd er op Bonaire een beruchte slavenmarkt gecreëerd. Deze slavenmarkt leverde de dwangarbeiders die voor de zuidelijke zoutpannen en de plantages van Bonaire en Curaçao aan het werk moesten. De slavenhandel ging door tot 1863 en nog steeds vind je op Bonaire hier de wrange overblijfselen van in onder andere de vorm van de slavenhuisjes.  Hoewel het eigendom van Bonaire in de loop der jaren is veranderd, is het voornamelijk in Nederlandse handen gebleven. Op dit moment is Bonaire een bijzondere gemeente van het Koninkrijk van Nederland.

​

De meeste lokale mensen hebben hun roots liggen in Afrika, maar ook van Caribische Indianen, Spaanse en Nederlandse kolonisten. Tegenwoordig wordt dit cultureel erfgoed herdacht door middel van dans en muziek, zoals de Simadan, ter ere van maïs en de Bari, beïnvloed door de wals, mazurka, polka en lokale muziek.

 

De meest voorkomende religie is rooms-katholieke geloofsovertuiging.

De nationale feestdagen van Bonaire

De feestdagen op Bonaire zien er net even wat anders uit dan zoals wij ze in Nederland kennen. Houdt er rekening mee dat overheidsinstanties, musea, winkels en andere kantoren gesloten zijn tijdens deze dagen of dat ze werken met aangepaste openingstijden.
 

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  • februari of maart – Carnaval (data wisselt)

  • maart of april - Pasen

  • 30 april – Dia de Rincon

  • 24 juni – Sint Jansdag

  • 29 juni – Petrusdag

  • 6 september – Dag van de Vrijheid

  • 5 december – Sinterklaas

  • 25 december - 1e kerstdag

  • 26 december - 2e kerstdag

Over Bonaire

Beste reistijd voor Bonaire

Wanneer jij een vakantie wilt gaan boeken naar Bonaire wil je de garantie dat je lekker weer in het vooruitzicht hebt. Dus is het handig om dit te checken voordat je jouw vakantie boekt naar het Caribische deel van Nederland. Omdat Bonaire een ideale ligging heeft liggen de temperaturen altijd rond de 30 graden, is het zeewater altijd op temperatuur en is er sprake van een kort regenseizoen, waar het voornamelijk droog is. Dus in basis maakt het niet uit wanneer je naar Bonaire wilt gaan, of je nu tijdens de zomervakantie wilt reizen of aan de kerstdagen wilt ontsnappen, het kan allemaal. Wil jij meer weten over de beste reistijd? We hebben het in detail voor je uitgeschreven!

Hier lees je alles over de beste reistijd voor Bonaire >>

Het weer en klimaat op Bonaire

Op Bonaire kan je genieten van een van de meest stabiele weersomstandigheden ter wereld. Elke dag schijnt de zon, het aantal zonuren zijn het gehele jaar hetzelfde, de temperatuur van het zeewater veranderd niet en er valt zo nu en dan een regenbui, maar dit is te verwaarlozen. De regenval is zo ongeveer de enige verandering in het weer die je gaat tegenkomen op Bonaire. Tussen april en oktober valt er gemiddeld tussen de 22 en 28 millimeter regen. Om je een vergelijking te geven, in Nederland valt alleen in de maand juli gemiddeld al 78 millimeter. 

​

Voor zover je het een voorjaar kunt noemen begint deze in april met gemiddelde temperaturen van 28 graden. Deze temperatuur loopt langzaam op richting de warmste maand van het jaar. In september is het gemiddeld 30 graden op Bonaire. De oostelijke wind zorgt ervoor dat de temperaturen op Bonaire aangenaam aanvoelen.

​

De zomermaanden zoals we ze in Nederland kennen staan op Bonaire bekend als het droge seizoen. Je treft de zon in overvloed en je hoeft niet na te denken over een lange broek of regenjas. 

Klimaat en weer op Bonaire in de zomermaanden

Klimaat en weer op Bonaire in de wintermaanden

Het relatief korte regenseizoen start in de loop van oktober en loopt tot ongeveer halverwege januari. Gemiddeld valt er ongeveer 320 milliliter regen op Bonaire. Vaak valt deze regen in de nacht en heb je er overdag geen overlast van. 

​

De temperaturen overdag liggen tussen de 27 en 29 graden, maar de dagen dat de temperatuur de 30 graden zijn er in overvloed. De 'koudste' maanden op Bonaire tref je tussen januari en april, met een gemiddelde temperatuur van 25 graden is en blijft het heerlijk weer op Bonaire. 

​

Natuurlijk komen er in de wintermaanden orkanen voor in het Caribisch Gebied, maar dankzij de ligging van Bonaire komen de orkanen niet in de buurt van het eiland maar vinden ze hun weg richting de Atlantische Oceaan zonder dat ze aanlandig komen op het eiland.

Over Bonaire

Accommodaties op Bonaire

Natuurlijk een van de meest belangrijke zaken wanneer jij jouw vakantie wilt gaan boeken naar Bonaire. Een fijne uitvalsbasis. Je wilt er toch zeker van zijn dat jouw tijdelijke thuis voldoet aan de wensen en verwachtingen van jou als reiziger.

​

Op Bonaire vind je een grote diversiteit aan verblijf mogelijkheden, of je nu op zoek bent naar een kleinschalige accommodatie of ben jij toe aan een volledige ontspanning op een resort, alles is mogelijk op Bonaire.

​

Zorg dat je voor jezelf je wensen op een rijtje hebt en dat je voor jezelf een budget hebt bepaald. Hierdoor kan je dankzij de filters die je kunt toepassen op een zoekopdracht makkelijker en gerichter gaan zoeken!

Ons advies is wel om niet te lang te blijven zoeken, voornamelijk in de hoogseizoenen zijn de accommodaties snel verhuurt, het zou zonde zijn dat jij hierdoor een prachtige plek mist om mooie herinneringen te maken.

​

Om jou te helpen met het vinden van een accommodatie die aansluit bij jouw wensen hebben we alles voor je beschreven en vind je ook onze persoonlijke favoriete accommodaties.

Over Bonaire

Lees hier de beste tips voor
een prachtige accommodatie op Bonaire >>

Pakketreizen naar Bonaire

We kunnen het ons voorstellen dat je jouw vakantie naar Bonaire in één keer weet te regelen. Geen gedoe met het zoeken naar vliegtickets voor een mooie prijs en het contact met de accommodatie moeten onderhouden. Nu zijn er heel veel accommodaties die zijn aangesloten bij reisorganisaties die dit voor jou mogelijk maken. Je zoekt dus online naar een uitvalsbasis die past bij jou wensen en je hoeft alleen nog maar door te klikken en de stoel in het vliegtuig uit te zoeken. De rest wordt automatisch voor je geregeld.

​

Wil jij meer weten over de beschikbare pakketreizen naar Bonaire? We hebben de beste deals voor jou opgezocht, bekijk het gerust, wie weet zit jou pareltje er wel tussen!

Lees hier de alles over
de mooiste pakketreizen naar Bonaire >>

All Inclusive Resorts op Bonaire

Heerlijk in het vliegtuig stappen, worden opgehaald bij het vliegveld en je kunt zo aan het zwembad gaan liggen met een drankje die je kunt blijven ophalen bij een poolbar en s'avonds de keuze uit meerdere restaurants op het resort die voor jou voorzien van een heerlijke maaltijd.

Over Bonaire

Alleen de gedachte is al heerlijk en levert een hoop ontspanning op. Even weg uit dagelijkse gang van zaken en de medewerkers van het resort zorgen dat jij volledig in de watten wordt gelegd. Deze luxe benadering is op Bonaire schaars, je vind op het eiland maar twee resorts die voorzien in een All Inclusive concept. Heb jij dus behoefte aan een vakantie waarin je volledig ontzorgt word, is het van belang dat je vroegtijdig boekt.

Om jou de beste keuze te laten maken hebben we de mogelijkheden op Bonaire voor je uitgezocht en kan je hier alle informatie vinden die je nodig gaat hebben om te zorgen dat het resort aansluit bij jou wensen!

Lees hier de alles over
de twee All Inclusive Resorts op Bonaire >>

Bed en Breakfast op Bonaire

Genieten op een kleinschalige locatie op Bonaire? Om vervolgens wakker te worden en je kunt zo aanschuiven om je dag te starten met een lekkere kop koffie en een uitstekend ontbijtje? Klinkt dit jou als muziek in de oren, dan moet je je zeker gaan verdiepen in de mogelijkheden om jouw verblijf te boeken bij één van de bed en breakfast's die Bonaire rijk is.

​

Omdat een bed en breakfast vaak geen onderdeel uitmaakt van een grote keten en de eigenaren van deze accommodaties erg afhankelijk zijn van een goede recensie zal je een meer persoonlijke touch ervaren dan wanneer je een groot resort boekt. De belangen voor een B&B eigenaar zijn wat dit betreft een stuk groter want hun inkomen is afhankelijk van het feit dat jij het naar je zin hebt.

​

Dus wil jij aan het toerisme ontsnappen en kunnen genieten van rust en ruimte, kies dan zeker voor een B&B op Bonaire, je gaat er absoluut geen spijt van krijgen.

Bekijk hier de leukste Bed en Breakfast's op Bonaire >>

Over Bonaire

Winkelen op Bonaire

Heb jij nog een gaatje overgehouden in jouw koffer voor de terugweg? Dan is het zeker een goed idee om lekker te gaan shoppen in Kralendijk. Je vind hier geen grote winkelketens, maar wel prachtige kleine boutique winkeltjes waar je geweldig kunt snuffelen tussen alles wat ze in de verkoop hebben.

​

Ligt er gigantische cruiseboot aangemeerd in Kralendijk? Grote kans dat er een lokaal marktje is waar je van alles kunt kopen, en je ondersteund er ook de lokale mensen mee.

​

Daarnaast zijn er voldoende souvenirs winkeltjes waar je van alles kunt inslaan voor het thuisfront, pas wel op dat je niet van koraal of schelpen koopt. Dit is ten strengste verboden om mee te nemen in jouw koffer terug naar Nederland.

De beste beachclubs op Bonaire

Wat is er fijner op deze wereld dan kunnen genieten van een koud drankje, een voortreffelijke lunch of een mooie zonsondergang terwijl je aan het genieten bent een een lekker uitgeserveerd diner en dit alles met het zand tussen je tenen. Als je het ons vraagt gaat er niets boven dit ideale plaatje!

​

Op Bonaire zijn er veel strandtenten waar je kunt gaan genieten van dit heerlijke moment van de dag. Nu zijn er natuurlijk veel verschillen wanneer je op zoek gaat naar jouw perfecte get-away. Om je een idee te geven hebben wij onze persoonlijke top 5 beachclubs op Bonaire voor je bezocht en kan jij vast gaan bepalen welke eetgelegenheden jij absoluut niet wilt gaan overslaan wanneer je op Bonaire bent!

Wat is er te doen in Kralendijk

Als je een accommodatie boekt op Bonaire is de kans aanzienlijk dat je in of vlakbij Kralendijk verblijft. Veruit de meeste vakantieadresjes vind je hier. Mocht dit niet zo zijn zal je gegarandeerd een keer doorheen rijden, alle wegen op Bonaire leiden zo ongeveer wel via Kralendijk. Kralendijk als hoofdstad is een prachtige stad om te vertoeven tijdens je vakantie, het is een leuke, sfeervolle stad dat het kloppende hart is van het eiland.

​

In Kralendijk kan je terecht om een heerlijk hapje te gaan eten, te gaan winkelen, inkopen te doen en het is een vertrekpunt om met de watertaxi naar Klein Bonaire te varen.

 

Daarnaast is er genoeg cultuur op te snuiven, je vind hier musea, Fort Oranje en nog veel meer bezienswaardigheden!

Over Bonaire
Over Bonaire

Activiteiten op Bonaire

Naast het dagen lang genieten op de stranden van Bonaire zijn er veel activiteiten die je kunt gaan ondernemen, wat te denken van een dag windsurfen op de beste windsurfplek ter wereld, met een catamaran de zonsondergang vanaf het water kunnen bewonderen, of met een gids een dag lang het Washington Slagbaai National Park gaan verkennen. De diversiteit in de activiteiten die je kunt gaan ondernemen is groot. 

En zeg nou zelf, tijdens jouw vakantie een adrenaline kick of je middenin de cultuur van Bonaire begeven is toch ook een perfecte invulling voor een dag op een tropisch eiland?

Washington Slagbaai National Park

Het Washington Slagbaai National Park heeft een grootte van 42,86 vierkante kilometer. Hiermee bestaat het volledige noorden van Bonaire uit het National Park. Je kunt het park om verschillende manieren gaan ontdekken, dit kan zowel met een auto, een mountainbike of je kunt er gaan wandelen. In het park vind je verschillende cactusbossen, velden vol met Aloë Vera, geweldige rotsformaties, blowholes, zoutmeren en een variëteit aan planten en dieren. Niet voor niets is dit gehele park beschermd gebied, het is er echt prachtig!

Over Bonaire

Lees hier alles over over het
Washington Slagbaai National Park >>

360º

De stranden van Bonaire

Bonaire staat nou niet wereldwijd bekend om de prachtige stranden, de voornaamste reden: Bonaire heeft een onderwaterwereld die iedereen verbaasd en wordt daarom meer in één zin gebruikt voor duikers en snorkelaars.

​

Onterecht als je het ons zou vragen, er zijn op het eiland echt pareltjes van stranden die op jouw bucketlist zouden moeten staan. Of je nu een dag wilt genieten op een zandstrand, op zoek wilt gaan naar de broedplaatsen van jonge zeeschildpadjes of vanaf de kust wilt gaan snorkelen het is op Bonaire allemaal mogelijk.

Wanneer je besluit om naar Bonaire te gaan, zorg er wel voor dat je waterschoenen in je koffer stopt. Er zijn genoeg stranden waar rotsen onder water liggen die vervelend scherp zijn. Je wilt niet je voeten ophalen, zonde van jou ontspannen vakantie.

Alle stranden van Bonaire voor jou beschreven.
Hier lees je alles >>

360º

De hotspots van Bonaire

Bonaire staat bekend als dé plek waar jij moet gaan snorkelen en duiken, maar wist je dat je enorm goed kunt eten op Bonaire? Niet voor niets is Bonaire uitgeroepen tot Culinaire Hoofdstad. Of je nu op het strand heerlijk wilt genieten van een lokale foodtruck of naar de meest luxe restaurants om te genieten van een prachtig diner, culinair kom jij zeker niets te kort!

Natuurlijk hebben wij voor jou dé hotspots van Bonaire allemaal mogen bezoeken en hebben we onze favoriete plekken voor jou allemaal uitgeschreven.

Fooi geven op Bonaire

Wanneer jij heerlijk hebt gegeten en gedronken is het normaal om een fooi te geven op Bonaire. In basis kan je 10% over de totaal rekening aanhouden. Sommige bars of restaurants rekenen servicekosten, je bent dan natuurlijk helemaal vrij om alsnog een fooi te geven, maar dan hoeft het zeker niet.

Is jouw hotelkamer of accommodatie weer helemaal netjes schoongemaakt en wil je de schoonmakers bedanken, voel je vrij om 1 of 2 dollar op het hoofdkussen te leggen. Hiermee maak je duidelijk dat het geld als fooi is bedoeld voor het werk dat de schoonmakers voor je verrichten en voorkom je dat er discussie ontstaat voor wie het geld is bedoeld.

Over Bonaire
Over Bonaire

Duiken rondom Bonaire

Divers Paradise, niet voor niets de bijnaam van Bonaire. Het fantastisch warme zeewater rondom Bonaire, de kleurrijke tropische vissen en niet te vergeten de prachtige koraalriffen die je vind rondom Bonaire. Ontdek de onderwaterwereld van Bonaire tijdens jouw vakantie op het eiland en vergeet zeker niet om ook op Klein Bonaire te gaan duiken, dit is de meest populaire plek om de schoonheid van de zee te ontdekken! 

Er is simpel gezegd geen betere plek ter wereld om te gaan duiken, jouw eerste stappen te zetten in het water, een cursus te volgen of voor het halen van jouw duikbrevet. Het zicht, de riffen, de vissen en schildpadden zijn niet te overtreffen, je moet het ervaren om het te geloven! 

Over Bonaire

Kom alles te weten over het duiken op Bonaire >>

Kan je je PADI halen op Bonaire?

Jij bent dus benieuwd of je kunt gaan leren duiken op Bonaire, Ja dat kan! Natuurlijk kan je ook in Nederland jouw PADI behalen, maar zeg nu zelf, jouw duikbrevet halen in een lokale plas water bij jou in de buurt of wil je hem behalen op de beste duikplek ter wereld, beter bekend als Divers Paradise?  Wanneer jij aan het genieten bent van een vakantie op het eiland kan je in het heerlijke water van de Caribische Zee jouw Open Water 1 Duikbrevet halen met de internationale PADI Certificering.

​

Wist je dat je wanneer je deze certificering hebt weten te behalen, je overal ter wereld kunt gaan duiken? Maar geloof ons, je komt sowieso terug naar Bonaire, want mooier vind je het nergens.

Over Bonaire

Lees meer: Haal je PADI op Bonaire >>

Snorkelen rondom Bonaire

De natuur van Bonaire is niet alleen boven water een plaatje, vergeet zeker de kleurrijke tropische onderwaterwereld niet. Divers Paradise is niet voor niets populair en geliefd bij duikers en snorkelaars. Nu hoef je niet meteen te gaan duiken om deze wereld te gaan ontdekken. Snorkelen en een heel goed alternatief. Je vindt er dan ook meer dan 50 snorkellocaties die je vanaf de kant kunt bereiken. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is om en nabij de 29°C. Ben jij al enthousiast om te gaan zoeken naar de koraalriffen, tropische vissen, schildpadden, pijlstaartroggen, en zeepaardjes?

Lees alles over snorkelen op Bonaire >>

bottom of page